• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Изпълнителният комитет на ЕОК даде Европейските игри през 2027 на Истанбул

Изпълнителният комитет на ЕОК даде Европейските игри през 2027 на Истанбул

Рим, 27 март 2024 г.

На свое заседание, проведено на 20 март, Изпълнителният комитет (ИК) на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) единодушно избра четвъртото издание на Европейските игри през 2027 г. да се проведе в Истанбул.

Внимателно обмисленото решение беше взето, след като спортният директор на ЕОК Петер Брюл представи подробен доклад пред ИК. Докладът е в резултат на оценяващо посещение в Истанбул на делегация от експерти на ЕОК в началото на март. Експертите на ЕОК разгледаха всички аспекти на възможностите на града да бъде домакин на Игрите, включително обекти, транспорт, сигурност, настаняване и съоръжения за спортистите.

Коментирайки решението на ИК, президентът на ЕОК Спирос Капралос заяви:

„ЕОК се радва, че одобри кандидатурата на Истанбул за домакин на Европейските игри 2027. Това е страхотна новина както за спортистите в Европа, така и за града. Истанбул и Турция отдавна са добри приятели на международния спорт, като Истанбул е вплел спорта в тъканта на ежедневието в полза на своите граждани. Знаем, че това ще бъде идеалното място за най-добрите спортисти в Европа да блеснат през 2027 г.“

Надграждайки успеха на Краков-Малополска 2023, ЕОК и екипът на Истанбул решиха да гарантират, че още по-голям дял от състезанията ще бъдат квалификационни състезания за Олимпийските игри Лос Анджелис 2028. Това би дало възможност на бъдещите турски олимпийци да се класират на родна земя, подкрепени от родна публика, която включва приятелите и семейството.

Планът на Истанбул за Европейските игри през 2027 г. не предвижда допълнително строителство извън обектите, които вече са построени или са планирани за града.

Решението на Изпълнителния комитет ще бъде представено на Общото събрание на EOC в Букурещ през юни за окончателно одобрение и подписване на съответните договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори