• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Месец преди Игрите символичната олимпийска щафета ще финишира пред НСА тази неделя 

Месец преди Игрите символичната олимпийска щафета ще финишира пред НСА тази неделя 

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024

 

Всеки може да пробва демонстративните спортове летен миникърлинг, скейтборд и хип-хоп брейкинг

 

 

По случай започващите след близо месец Олимпийски игри в Париж и в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец, традиционната щафета с факела ще финишира тази неделя пред централния вход на Национална спортна академия „Васил Левски“. Това лято предаването на символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

 

И тази година символичният огън ще се носи от студенти от НСА, изтъкнати спортисти и ученици. Пристигането на групата пред обновения главен вход на сградата на НСА се очаква около 10.30 ч. Там младежите ще предадат факела на легендарни наши олимпийски шампиони и медалисти в присъствието на представители на БОК, НСА, Столична община и представители на дипломатическите мисии у нас. Официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията.

 

Веднага след това на специални сетове ще започнат демонстрациите по най-новите олимпийски спортове или дисциплини, или които кандидатстват за включване в олимпийската програма. Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските хип-хоп брейкъри, на майсторите в екстравагантния летен вариант на кърлинга, на скейтбординга и др. Изявите им ще бъдат коментирани от специалисти в отделните изпитания, а желаещите да се включат ще получат ценни съвети и възможност да пробват на терен своите умения в тези атрактивни надпревари.

 

Церемонията ще завърши ще завърши с обща снимка за спомен на стълбите пред входа на НСА. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

 

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

 

А ето и тазгодишното послание на президента на МОК Томас Бах: „Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този Олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: Дайте шанс на мира.“

 

 

* * *

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви тази година с hashtag  #LETSMOVE, както и #olympicday. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Нека се раздвижим ”, свързан с Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК подробности за инициативата и начините да се присъедините и вие: https://olympics.com/en/olympic-day/

 

* * *

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. Първият Олимпийски ден е отбелязан на 23 юни 1948 г. По този повод Зигфрид Едстрьом, президент на МОК по това време, отправя послание към младите хора по света, а Португалия, Гърция, Австрия, Канада, Швейцария, Великобритания, Уругвай, Венецуела и Белгия организират Олимпийски ден в своите страни. В днешно време Олимпийският ден се превръща в много повече от бягане или просто спортно събитие. Въз основа на стълбовете от посланието „Движете се, учете, откривайте – Заедно за един по-добър свят“, НОК разгръщат спортни, културни и образователни дейности, насочени към всички – независимо от възраст, пол, социален произход или спортни способности. Някои страни са включили събитието в училищните програми, а през последните години много НОК добавиха концерти и изложби към празника. Последните дейности на НОК включват срещи за деца и младежи с топ спортисти и разработване на нови уебсайтове, насочващи хората към програми в техния квартал. Това улеснява всеки да стане част от Олимпийския ден. През последните години развитието на социалните медии помогна на МОК да увеличи участието извън дейностите на НОК. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

 

 #LETSMOVE  

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори