• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Първи на старт застанаха алпийци и бордисти. В курорта, приел преди 10 години стартове за Европейската купа по сноуборд се събраха 154 бъдещи звезди на белите дисциплини. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта „Людмил Янков“ две от титлите бяха спечелени от скиорите на клуб Боровец“, по едно злато си осигуриха клуб „Чамкория“ и „Рилец“.

Веднага след това във Фънзоната се състояха спусканията на сноубордистите. Техен форлойфер (тестващ пистата) беше новата голяма звезда на българския сноуборд Андреа Коцинова, която се завърна с два медала от европейския олимпийски фестивал в Италия миналия месец. Андреа започна своя спортен път именно от надпреварите на БОК, в които през последните 6 години неизменно бе сред призьорите с 3 златни, 2 сребърни и един бронзов медала. Най-бързи днес сред младите бордисти в Осогово бяха представителите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи, спечелили по две титли, седмото злато бе за Юлен.

Сред официалните лица наградили и поздравили призьорите бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, управителят на ски и борд зона „Осогово“ Явор Спиридонов, треньорите по сноуборд Виктор Жеков и Сотир Марков, новата българска звезда в сноуборда Андреа Коцинова и др. Благодарност за участието към всички отправи и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“, който поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова. Ски и борд зона Осогово, която отново предложи перфектни условия за участници и гости. За младите български таланти в зимните спортове бяха предвидени много предметни награди, купи и призове.

Двете планини Осогово и Родопи са домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Втората част на фестивала е на 11 и 12 март в местността Язовира на Пампорово над Чепеларе, където ще се съберат младите ни таланти в биатлона и в ски-бягането. По традиция най-много участници се очакват от клубовете „Сапарева баня“, „Рилски скиор“ и др. Предварителните заявки са за участие на близо 100 биатлонисти. За медалистите във всички спортове са предвидени много награди и призове.

Зимният фестивал се провежда вече 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. За много от децата това са сред малкото официални стартове през започналата с недостатъчно сняг зима. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорите може да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори