• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

МОК, Войната в Украйна година по-късно

МОК, Войната в Украйна година по-късно

Изявление на МОК: Войната в Украйна година по-късно.

На 24 февруари 2023 г. се навършва една година, откакто Русия нахлу в Украйна с подкрепата на Беларус: една година на брутална война, човешко страдание, убийства и разрушения.

Ние дълбоко съчувстваме на украинския народ по време на тази жестока война, чиято болка и страдание надхвърлят въображението. На тази мрачна годишнина Олимпийското движение се присъединява към призивите за мир и е готово да даде своя скромен принос към всички усилия за изграждане на мир.

МОК осъди най-категорично безсмислената война в деня на нахлуването. Тъй като не се вижда край на боевете след една година на кръвопролития, МОК отново осъжда войната в Украйна, която е грубо нарушение на Олимпийското
примирие, което беше в сила по това време, и Олимпийската харта. Поради тази причина МОК санкционира руските и беларуските държави и правителства, които са единствено отговорни за тази война, по безпрецедентен начин: никакви международни спортни събития, организирани в Русия и Беларус; без излагане на знаме, химни или други национални символи; и никакви правителствени или държавни служители, акредитирани за международни спортни събития.

Тези санкции бяха въведени през февруари 2022 г. и след това бяха подсилени, допълнително засилени и потвърдени от неотдавнашната олимпийска среща на върха на 9 декември 2022 г. Те остават твърдо в сила.

В същото време МОК потвърждава непоколебимата си солидарност с украинските спортисти, които се сблъскват с неописуеми трудности ден след ден. Тъй като войната бушува вече повече от година, цялото олимпийско  движение остава непоколебимо в ангажимента си да помага на украинските спортисти по всякакъв възможен начин, защото всички искаме да видим силен отбор от Националния олимпийски комитет на Украйна на Олимпийските игри в Париж 2024 г. и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026 г. За тази цел МОК утрои своя Фонд за солидарност за Украйна, така че спортистите да имат всякаква подкрепа, за да преодолеят огромните предизвикателства, пред които са изправени, за да сбъднат своята олимпийска мечта. Около 3000 спортисти вече са се възползвали от помощта, която Фондът за солидарност на МОК предлага чрез НОК на Украйна. Тези усилия са под формата не само на финансова помощ, но и на логистична подкрепа и гарантиране, че украинските спортисти могат да продължат да участват в състезания чрез осигуряване на помощ при пътуване, съоръжения за тренировки, настаняване, оборудване и униформи, наред с други неща.

От самото начало, започвайки с древните олимпийски игри, нашата мисия винаги е била да насърчаваме мира чрез спорт. МОК остава ангажиран с тази мисия да обедини целия свят в мирна конкуренция и до днес. Най-новите примери за такова мирно състезание включват спортисти от Южна и Северна Корея, от Израел и Палестина, от Армения и Азербайджан и много други. По време на Олимпийските игри спортисти от 206 различни национални олимпийски комитета живеят заедно в мир в олимпийското село. Усилията за изграждане на мир се нуждаят от диалог. Състезание със спортисти, които зачитат Олимпийската харта, може да послужи като катализатор за диалог, който винаги е първа стъпка към постигане на мир.

Олимпийските игри не могат да предотвратят войни и конфликти. Нито могат да се справят с всички политически и социални предизвикателства в нашия свят. Това е сферата на политиката. Но Олимпийските игри могат да дадат пример за свят, в който всички уважават едни и същи правила и един друг. Те могат да ни вдъхновят да решаваме проблеми чрез изграждане на мостове, водещи до по-добро разбирателство между хората. Те могат да отворят вратата за диалог и изграждане на мир по начини, по които изключването и разделението не го правят.

Преобладаващото мнозинство от олимпийското движение, включително спортистите, националните олимпийски комитети и международните федерации, подкрепят непоклатимата солидарност с Украйна, санкциите, наложени на Русия и Беларус, и миротворческата, обединяваща мисия на олимпийското движение.
Обединени в този олимпийски дух, на тази болезнена една година, цялото олимпийско движение повтаря призива, който отправихме преди една година към всички политически лидери по света: „Дайте шанс на мира“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори