• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Почина Пюзант Касабян

Почина Пюзант Касабян

От Българската федерация по бадминтон съобщиха, че вчера ни напусна дългогодишният председател на БФ Бадминтон – проф. д-р Пюзант Ованес Касабян, една уникална личност, отдала целия си живот за спорта.
Проф. д-р Пюзант Касабян е роден на 12 януари 1941 г. в град Хасково. През 1970 г. завършва Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“ в град Пловдив със специалност „Хуманна медицина“, а през 1977 г. и Висшия институт по физкултура (днес НСА) със специалност „Тенис“ и „Педагогически профил“. Бил е генерален секретар и дългогодишен председател на БФ „Бадминтон“, член на Управителния съвет на Международната федерация по бадминтон и член на Изпълнителния комитет на Българския олимпийски комитет.
Още като студент основава първия клуб по бадминтон във ВМИ „Ив. П. Павлов“. През 1967 г. става шампион в Първия републикански турнир по бадминтон с отбор „Академик“-Пловдив. През 1969-1989 г. е играещ треньор, състезател и капитан на отбора по бадминтон на клуб „Хасково“, 15 пъти е шампион на страната и 9 пъти е носител на купата на Република България. От 1972 до 1992 г. е старши треньор на Националния отбор на България по бадминтон, участвал включително и на Олимпийските игри в Барселона 1992.
Награден е с орден „Стара планина“, „Орден на труда“, Почетната награда на Българския олимпийски комитет, Почетен знак от Международната федерация по бадминтон и Почетна диплома от Международния олимпийски комитет.

Българският олимпийски комитет изказва съболезнования и изразява съчувствие към всички роднини, близки и приятели на Пюзант Касабян.

 

Поклон пред светлата му памет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори