• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Сесията на МОК оттегли признаването на Международната боксова асоциация

Сесията на МОК оттегли признаването на Международната боксова асоциация

По препоръка на Изпълнителния съвет (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), сесията на МОК, която се проведе дистанционно на 22 юни 2023 г., реши да оттегли признаването на Международната боксова асоциация (IBA), в съответствие с Правило 3.7 от Олимпийската харта (ОХ).

Това решение се основава на изчерпателния доклад на МОК за ситуацията на IBA от 2 юни 2023 г., обсъден и одобрен от ИБ на МОК на 7 юни 2023 г.

Докладът установява, че IBA не е изпълнила условията, определени от МОК в неговото решение, съобщено на IBA на 9 декември 2021 г. – което не е оспорено от IBA – за отмяна на спирането на признаването на IBA.

Като допълнителна последица от горното решение, сесията на МОК реши, че IBA няма да организира турнира по бокс LA28 на Олимпийските игри.

При подготовката на този доклад на IBA беше дадено правото да бъде изслушана в писмена форма и да предостави всяка информация, която счете за уместна; следователно отговорът на IBA беше споделен с членовете на МОК, заедно с препоръката на Изпълнителния съвет на МОК.

В интерес на спортистите по бокс и боксовия спорт, сесията на МОК също последва препоръката на ИБ на МОК за запазване на бокса в спортната програма на Олимпийските игри Париж 2024 г., в съответствие с решенията на ИБ на МОК, съобщени на 24 юни 2022 г., 8 септември 2022 г. и 6 декември 2022 г.

IBA вече обжалва пред CAS относно препоръката на ИБ на МОК. МОК успешно се противопостави на това искане. Тъй като вече има нова възможност за обжалване, МОК не е в позиция да коментира повече ситуацията.

Обща информация

В решение, взето на 26 юни 2019 г., по препоръка на ИБ на МОК, сесията на МОК суспендира признаването на AIBA от страна на МОК (впоследствие IBA от 2021 г.), съгласно правила 3.7, 18.2.8, 18.2.11 и 25 §2 .

Това решение отбелязва, че въпреки че има достатъчно основания да се оттегли признанието на AIBA, за защитата на боксьорите и поддържането на бокса като спорт на Олимпийските игри в Токио 2020 г., сесията на МОК е готова да предостави на AIBA изключителна възможност да възстанови пълно съответствие с Правило 25 на ОК и Етичния кодекс на МОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори