• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Стрийт фитнесът дебютира с демонстрации в морския курорт

Стрийт фитнесът дебютира с демонстрации в морския курорт

Над 550 бъдещи шампиони на България си дават тези дни среща на Олимпийския младежки фестивал в Албена. Българският олимпийски комитет организира за 16-а поредна година мултиспортното събитие, домакин на което отново е черноморската перла по Северното ни крайбрежие.

На тържественото откриване днес генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех от името на президента на БОК Стефка Костадинова. „Този фестивал е за вас, той през годините роди истински шампиони, които днес участват с успех на олимпиади, на световни и европейски първенства. Желая ви да изживеете приятни моменти, да намерите нови приятели и да се насладите от срещите със своите връстници по време на фестивала,“ каза още Горанов, който е и шеф на Правната и
етична комисия към световната федерация по борба.

На церемонията присъстваха още Денис Тахиров – мениджър „Спорт“ в Албена АД и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и на „Българската спортна федерация за деца и младежи в риск“.

Церемонията завърши с атрактивните изпълнения на ръководения от Стоян Господинов фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и традиционното хоро, което се изви в голямата зала на курорта. Амбицията на организаторите е в следващите години фестивалът да се утвърди като среща на младите спортни надежди от всички балкански държави.

Състезанията в 11 спорта са на отличното подготвените спортни терени и игрища в „Албена“, който през 2019 г. стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

След като през миналите две години дебют на фестивала последователно направиха бейзбола и брейка, сега това прави и стрийт фитнесът. Тези така нашумели надпревари в градска среда са сред любимите на младежите и това е причина за организирането на демонстративни изпълнения сега в Албена на виртиуозите от Пловдив, Русе и Силистра. По този начин БОК откликва на интереса при подрастващите и на тенденциите все повече ърбан спортове да бъдат застъпени в програмите на глобалните форуми.

Бейзболистите отново се състезават на мини турнир в Албена, а най-новият олимпийски спорт брейк също е представен с демонстративни изпълнения на представители от Перник, София, Бургас и Варна, които са сред най-добрите у нас. Наред с това състезания се организират в спортовете бадминтон, баскетбол, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса. В тях, съобразно различните наредби в
отделните дисциплини, ще участват младежи родени в периода 2005 – 2009
година.

Както винаги фестивалът на БОК е под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да
даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори