• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

България изпраща 15 състезатели на зимната младежка олимпиада в Гангуон

България изпраща 15 състезатели на зимната младежка олимпиада в Гангуон

Бъдещите ни звезди в белите спортове преминаха през ситото на трудни квалификации за да си гарантират визи за Южна Корея

 

 

 

България ще бъде представена от 15 състезатели (6 момичета и 9 момчета) на започващите този петък в Гангуон (Южна Корея) зимни младежки олимпийски игри. Това е четвъртото издание на набиращия огромна популярност проект на МОК след Инсбрук 2012, Лилехамер 2016 и Лозана 2020.

 

Страната ни ще има представители в 6 спорта: биатлон, алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, шорттрек и шейни. Най-многобройна е групата на биатлонистите с 3 момичета и 3 момчета. Всичките ни 15 представители преминаха ситото на квалификациите и заслужиха място сред тези над 1812 спортисти, представители на 84 държави. Ръководител на делегацията е председателят на БОК Стефка Костадинова, в тима има 7 треньори. Откриването е в петък от 13.00 ч. българско време, а младежката олимпиада в Гангуон продължава до 1 февруари.

 

Следвайки препоръките на МОК, Българският олимпийски комитет организира днес среща с делегацията за да запознае спортисти и треньори, както с историята на игрите и тяхната роля за разпространение на олимпийските ценности и идеали, така и с изискванията на МОК в областта на използване на социалните медии, борбата срещу манипулиране на състезанията и др.

 

На срещата в Олимпийския образователен център на НСА „Васил Левски“ проф. Лозан Митев, председател на Националната олимпийска академия на БОК говори за историята на олимпийските игри и тяхната роля за възпитанието на младите в олимпийските идеали. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов запозна участниците с указанията на Международния олимпийски комитет за използване на социалните медии, които стават все по-важен фактор в комуникацията и отразяването на игрите, борбата срещу манипулиране на състезания, както и по въпросите на феър плея и обща информация за игрите.

 

Първа инвестиционна банка, основен партньор на БОК, връчи на младите ни състезатели талисман лъвче с пожелания за здраве и успех в Гангуон 2024.

 

На последните младежки зимни олимпийски игри в Лозана преди 4 години България спечели бронз, благодарение участието на Мария Руневска в международния отбор по хокей на лед 3х3, в същата надпревара при мъжете Нино Томов бе 5-и. Преди това, в Лилехамер през 2016 г. Катрин Мануилова донесе първите медали за страната ни в историята на младежките зимни олимпиади с третите си места на 500 м шорттрек и в международната смесената щафета. Третият наш медал в Норвегия бе спечелен от сноубордиста Валентин Миладинов с бронза в отборния ски бордър крос. Така равносметката ни досега е 4 бронза, като само единият от тях на Катрин Маноилова не е в микс дисциплините.

 

На първата младежка зимна олимпиада в Инсбрук 2012 участвахме с 11 състезатели, на втората в Лилехамер 2016 с 12 и на третата в Лозана 2020 със 17.

 

Пълен списък на българската делегация за Гангуон 2024:

 

Спортисти         –                  15 души (6 момичета и 9 момчета)

 

Биатлон                                   3 момичета и 3 момчета

Ирина Георгиева

Райа Аджамова

Никол Кленовска

Георги Джоргов

Веселин Белчински

Николай Николов

 

Ски алпийски дисциплини   1 момче

Атанас Петров

 

Ски бягане                     1 момиче и 1 момче

Елена Христева

Дани Чолаков

 

Сноуборд                       1 момиче и 1 момче

Андреа Коцинова            сноуборд крос

Иван Иванов                    сноуборд крос

 

Шорт трек                       1 момиче и 2 момчета

Соня Стоянова

Асен Гюров

Николас Тосков

 

Шейни                             1 момче

Ангел Стефанов             едноместна шейна

 

 

Длъжностни лица

Илиян Пенев – треньор биатлон

Димчо Мицов – треньор биатлон

Александър Шаламанов – треньор ски алпийски д-ни

Божидар Димитров – треньор ски-бягане

Виктор Жеков – треньор сноубордкрос

Павел Ангелов – треньор шейни

Мартин Гюров – треньор шорттрек

 

Ръководство

Стефка Костадинова – председател на БОК, ръководител на делегацията

Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, зам.-ръководител на делегацията

 

Оперативно управление

Лилия Пандурова – шеф на мисия

Камелия Игнатова – международни връзки и администрация

Християн Янков – транспорт и протокол

 

Първи от българите в Гангуон на старт ще застанат Андреа Коцинова и Иван Иванов на сноубордкрос в зимния център Welli Hilli Park SkiResort. Двамата миналата зима спечелиха за България бронз отборно в тази дисциплина на младежкия европейски олимпийски фестивал в Италия, там Андреа грабна и сребро в отборния гигантски слалом заедно с Тервел Замфиров.

–––––––-

Снимките в голяма резолюция ще намерите на следния линк:

https://files.fm/u/jnsqhnbt6a

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори