• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

БОК и Българския червен кръст организират обучение по проект SportCoach+ на Олимпийската фондация на МОК за бежанците

БОК и Българския червен кръст организират обучение по проект SportCoach+ на Олимпийската фондация на МОК за бежанците

Стефка Костадинова лично ще приветства участниците утре в 10.00 ч. в Олимпийския образователен център в НСА

Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст организират тридневно обучение по проект SportCoach+ на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ) към Международния олимпийски комитет и Международния червен кръст. То ще започне на 12 март в Олимпийския образователен център в НСА. Г-жа Стефка Костадинова, председател на БОК, лично ще отправи приветствие към участниците малко след откриването в 10.00 ч.

Основна цел на проекта е да подпомогне психичното здраве и психосоциалното благополучие на младите хора (10-24-годишни) чрез спорт. Акцентът е върху младите бежанци и вътрешно разселените лица от Украйна и приемащите ги общности. Проектът ще предостави на спортните треньори знания, умения и техники за създаване на безопасна и подкрепяща спортна среда и за разпознаване и реагиране в случаи на травма по информиран начин. Получените умения ще могат да се прилагат и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

През месец май обучените сега специалисти ще проведат групови обучения по региони на треньори, работещи с представители на целевата група. Амбицията на ОФБ е да бъдат обучени 300 треньори от България. Съвместно с българските спортни федерации БОК се ангажира да идентифицира треньори, които да бъдат включени в обученията. Ще бъдат разработени и предоставени наръчници и други обучителни материали, преведени на български език, насочени към гарантирането на безопасен и подкрепящ спорт. Миналите курса треньори ще могат да се включат в платформа със специалисти от другите държави, където да споделят опит и знания, както и да си помагат в различни ситуации.

Повече за проекта

По покана на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ), през месец декември 2024 г. БОК се присъедини към проекта „Спортен треньор+“ (SportCoach+), който ще се изпълнява съвместно от Олимпийската фондация за бежанците и от Психосоциалният център на Международната федерация на червения кръст. Партньори по проекта освен България чрез БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята реч пред участниците в Глобалния форум за бежанците, който се проведе в Женева от 13 до 15 декември 2023 г., президентът на МОК Томас Бах изрази благодарност към осемте държави, които подкрепят тази важна за комитета инициатива, чрез която се присъединяват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и защита, подкрепен от множество други държави и организации.

Предвижда се проектът да завърши до края на годината и се обсъжда евентуалното му надграждане през 2025 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори