• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

БОК стартира с БЧК проект на Олимпийската фондация на бежанците

БОК стартира с БЧК проект на Олимпийската фондация на бежанците

 

Стефка Костадинова: „Инициативата съответства с олимпийските идеали и принципите на хуманизма, завещани ни от Пиер Дьо Кубертен“

 

 

Българският олимпийски комитет и Българският червен кръст дадоха днес старт на тридневно обучение по проект SportCoach+ на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ) към Международния олимпийски комитет и Международния червен кръст. Началото на дейността бе дадено в Олимпийския образователен център в НСА с приветствие към участниците от президента на БОК Стефка Костадинова

 

„Днес БОК и БЧК стартират една изключително ценна и хуманна инициатива. Този проект е изпълнен с грижа, защото предоставя възможности за изяви в спорта на хората в риск, на хората в беда и в неравностойно положение. В момента по света десетки милиони са по различни причини принудително и продължително далеч от своя дом. По тази причина МОК създаде „Олимпийската фондация за бежанците“, като финансира и подпомага участието вече на няколко олимпийски игри „Отбор на бежанците“. Същевременно програмата дава възможност за след състезателна реализация, като образова и отваря нови хоризонти пред треньорите. Това е много ценна мисия и ние в БОК за втори път се ангажираме с подобен проект по Европейски програми. Убедена съм, че тази инициатива съответства с олимпийските идеали, с принципите на хуманизма, завещани ни преди повече от век от Пиер Дьо Кубертен и неговите съратници. Те са особено актуални сега, в днешната изключително сложна геополитическа обстановка, в която олимпийските игри са призвани да обединяват хората по света, да ги събират заедно за мирни и благородни срещи, да създават мостове с подадени за разбирателство и просперитет на човечеството ръце,“ заяви Стефка Костадинова, която е член на Комисията на МОК по култура и олимпийско наследство.

 

На събитието присъстваха още Йерон Карин от ОФБ към МОК, Анна Тарсети от Международния червен кръст, генералният  секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на Националната олимпийска академия проф. Лозан Митев и др. През тази година се навършват три десетилетия от партньоството между МОК И Агенцията за бежанците към Обединените нации.

 

Основна цел на проекта е да подпомогне психичното здраве и психосоциалното благополучие на младите хора (10-24-годишни) чрез спорт. Акцентът е върху младите бежанци и вътрешно разселените лица от Украйна и приемащите ги общности. Проектът ще предостави на спортните треньори знания, умения и техники за създаване на безопасна и подкрепяща спортна среда и за разпознаване и реагиране в случаи на травма по информиран начин. Получените умения ще могат да се прилагат и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

 

През месец май обучените сега специалисти ще проведат групови обучения по региони на треньори, работещи с представители на целевата група. Амбицията на ОФБ е да бъдат обучени 300 треньори от България. Съвместно с българските спортни федерации БОК се ангажира да идентифицира треньори, които да бъдат включени в обученията. Ще бъдат разработени и предоставени наръчници и други обучителни материали, преведени на български език, насочени към гарантирането на безопасен и подкрепящ спорт. Миналите курса треньори ще могат да се включат в платформа със специалисти от другите държави, където да споделят опит и знания, както и да си помагат в различни ситуации.

 

Инициативата стартира, след като по покана на Олимпийската фондация за бежанците (ОФБ), през месец декември 2024 г. БОК се присъедини към проекта „Спортен треньор+“ (SportCoach+), който ще се изпълнява съвместно от Олимпийската фондация за бежанците и от Психосоциалният център на Международната федерация на червения кръст. Партньори по проекта освен България чрез БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята реч пред участниците в Глобалния форум за бежанците, който се проведе в Женева от 13 до 15 декември 2023 г., президентът на МОК Томас Бах изрази благодарност към осемте държави, които подкрепят тази важна за комитета инициатива, чрез която се присъединяват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и защита, подкрепен от множество други държави и организации. Предвижда се проектът да завърши до края на годината и се обсъжда евентуалното му надграждане през 2025 г.

 

Същевременно днес в НСА се състоя и дискусионен форум „Жените и спортът – предизвикателства и постижения преди Олимпийските игри в Париж 2024″. В дискусиите изтъкнати наши шампиони, треньори и деятели поставиха фокус върху една от водещите теми за Международния олимпийски комитет и спортното движение – пълноправното участие на жените в спортни състезания, в треньорската професия, като специалисти, председатели на клубове и федерации. Припомнено бе, че преди време Стефка Костадинова бе удостоена с приза на МОК „Жените и спортът“ за Европа. Трофеят бе връчен на българката през март 2008 г. лично от тогавашния президент на МОК Жак Рог на церемония в Йордания. Председателят на БОК участва тогава в четвъртата Световна конференция за жените и спорта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори