• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

БОК отчете паметна година в историята на олимпизма у нас

БОК отчете паметна година в историята на олимпизма у нас

Горди сме, че България най-накрая получи признание и то лично от Томас Бах, че е сред основателите на модерните олимпиади

 

 

На днешното редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет отчетоха една паметна година в историята на олимпизма у нас. В периода се състояха честванията на 100-годишнината на БОК, събитията бяха почетени лично от президента на МОК Томас Бах и редица влиятелни личности на световния спорт.

 

„Честването на знаменитата годишнина даде възможност отново да отдадем заслуженото и да благодарим на всички спомогнали за олимпийската слава и просперитет на България. Томас Бах пристигна специално да ни поздрави за юбилея и даде много висока оценка за дейността и авторитета на БОК и на олимпийското движение у нас. И нещо, с което много се гордея – най-накрая България официално получи признание лично от президента на МОК, че е сред основателите на модерните олимпиади като държава-участник на първите игри в Атина 1896 г. Престижно е, че страната ни вече има позиции в ключови структури на МОК, това е признание за българското олимпийско движение,“ заяви в изказването си пред делегатите председателят на БОК Стефка Костадинова.

 

Изтъкнато бе и българското представяне на европейските игри в Краков-Малополска и на европейските олимпийски фестивали. От Полша се завърнахме с 12 отличия, три от които златни, а през цялата година младите ни спортисти записаха авторитетни класирания по цял свят. „Сега първостепенна задача е спечелването на максимален брой олимпийски квоти за Париж, което става все по трудно при засилената конкуренция и затегнатото сито. БОК оказва пълно съдействие в подготовката и в стартовете на водещите ни състезатели. Вярвам, че след огромния успех в Токио, сега във френската столица отново ще имаме щастието да чуем българския химн, при това не веднъж,“ обяви още Костадинова, преди да благодари на екипа си в БОК, на помощните звена и на цялата ни олимпийска общност за силната ангажираност и отдаденост на идеите на олимпизма.

 

Общото събрание на БОК прие трима нови членове, като одобри молбите на инвидидуалните Боран Хаджиев и Слави Бинев плюс на Българска федерация по крикет, като отговаряща на всички изисквания.

 

Делегатите на Общото събрание на БОК приеха Отчета, който подробно анализира представянето ни в отделните спортове. Гласувани бяха също така счетоводен отчет, одит и доклад на Контролния съвет. Приети бяха Програмата на БОК за 2024 г. и Бюджетът на БОК за 2024 г. Делегатите почетоха със ставане на крака и едноминутно мълчание паметта на българския патриарх Неофит.

 

В края на форума Стефка Костадинова благодари на досегашния ректор на НСА проф. Николай Изов и на бившия служебен спортен министър Весела Лечева, като поздрави новия ректор на НСА проф. Красимир Петков, след което още въднъж пожела успех на всички български спортисти по пътя към Париж и на самата олимпиада във френската столица това лято. Летните олимпийски игри започват на 26 юли и ще продължат до 11 август.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори