• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди – биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

В първия ден в ски зона Мечи чал – Чепеларе се проведоха стартовете по биатлон (Спринт). Младите ни таланти се състезаваха пред погледа на олимпийската ни шампионка по биатлон Екатерина Дафовска. Победителите в различните възрастови групи бяха наградени от Екатерина Дафовска – председател на СК Рожен-Чепеларе 2016, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе и Борислав Панков – генерален секретар на Българска Федерация по Биатлон.

За много от децата това бяха първи стартове през започналата и отиващата си с малко сняг зима, но въпреки това се създадоха подходящи условия за провеждане на надпреварата. Олимпийският зимен младежки фестивал завърши със състезанията по ски-бягане (Спринт) като във втория състезателен ден участваха близо 100 деца от 6 клуба. Стартовете на писта “Канала” в района на Студенец, Пампорово бяха разделени по възрастови групи. Най-малките U12 направиха една обиколка от 1200 м., момчетата и момичетата U14 – по две обиколки (2400 м.), а най-големите U16 – по три обиколки (3600 м.)

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и в европейските спортни форуми.

Наградите на най-добрите в стартовете връчиха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе, Анатоли Илиев, Лилия Пандурова от БОК и Веселин Цинзов – бивш национал по ски-бягане и три пъти участник на Зимни олимпийски игри.

Две планини бяха домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България – пистите на Осогово и Чепеларе.

Фестивалът започна в Осогово на 17 февруари 2023 г. със стартовете в алпийски ски и сноуборд и завърши този уикенд в Чепеларе, където се събраха младите ни надежди в биатлона и ски-бягането.

Форумът се проведе за 11-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. Организатори са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространeнието им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорите от първия ден може да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори