• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Таню Киряков – един от шестимата нашенци с по две олимпийски титли, навършва днес 60

Таню Киряков – един от шестимата нашенци с по две олимпийски титли, навършва днес 60

Таню Киряков – елитният стрелец, спечелил два пъти олимпийско злато за България, навършва днес 60 години. Юбилеят на знаменития шампион е повод да си припомним забележителната му спортна кариера.

Злато на олимпиадата в Сеул 1988 на 10 м въздушен пистолет и злато на олимпиадата в Сидни 2000 на 50 м пистолет са двата върха в кариерата на световноизвестния стрелец. Във визитката му блестят още бронз на олимпиадата в Атланта 1996 на 10 м въздушен пистолет, злато на европейските първенства в Талин 1998, в Москва 2006 на 10 м въздушен пистолет и в Гранада 2007 на 50 м пистолет, сребро на европейските в Арнем 1999 (два медала), в Гьотеборг 2003 и в Гьор 2004, бронз на европейските във Вантаа 1995, в Талин 2005 и във Винтертур 2008. Два пъти печели финали на СК (1988 и 1991), с 8 турTANYU KIRYAKOV 2нирни победи за трофея. Роденият в Русе световен рекордьор е един от едва шестимата български спортисти стъпвали два пъти на олимпийския връх.

Повече от 20 години Таню Киряков е фактор в елита на световната стрелба. Участва на 6 олимпиади, на които записва уникален рекорд – в 12 изпитания само веднъж остава извън Топ 10.

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Таню Киряков и му желае  здраве, сила и много успехи.

* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Таню Киряков

Живот в десетката

Живот в десетката! Това може да се каже за най-точното око в българския спорт. За историята той ще остане не само като един от шестимата двукратни олимпийски победители на страната, но и като пример за дълголетие спорта. В неговата славна кариера не останаха несвалени мишени в най-престижните състезания.

Таню Киряков е в осми клас, когато една случка тотално променя живота му. Роденият в Русе на 2 март 1963 г. малчуган се увлича силно от футбола като повечето си връстници. Така е до деня, в който баща му Христо Киряков изненадващо го завежда на стрелбището в кв. Кулата и му дава пушка с призива: „Стреляй!“. Таню приема с ентусиазъм предизвикателството и прави три изстрела. И за всеобща изненада на всички присъстващи „подпалва“ мишените… Така започва спортният път на големия шампион.

Дебютното състезание за Таню е на въздушен пистолет в Силистра. Първата му победа идва през 1979-а на турнир в Търговище. Три години по-късно се появява и на международно състезание – печели балканска титла в Атина. Той върви нагоре в кариерата бързо и със самочувствие. През 1984-а остава на косъм от медалите на европейското в Братислава. Но показва на всички, че е въпрос само на време да стъпи на подиума. Рецептата му за успеха е наглед обикновена, но само за спортисти с железни нерви – максимална концентрация.

Постепенно най-добрите на планетата не само го забелязват, но и започват да се съобразяват с него. Никой обаче не предполага какво ще постигне той още на дебютната си олимпиада… И нещо повече – че оттогава ще свири първа цигулка в световния стрелкови елит в продължение на 2 десетилетия.

Сеул 1988 събира най-добрите в стрелбата, зажаднели за слава след 12 години на бойкоти. Олимпийският дебют на Киряков е на 50 м пистолет и в тази надпревара остава само на точка от медалите. Шест дни по-късно е изпитанието на 10 м въздушен пистолет. В квалификацията българинът е трети, на 5 пункта от лидера Ерих Булджунг (САЩ), който изравнява световния рекорд. Във финалната осмица обаче Таню се развихря и постига 102.9 точки, като престижната граница от 100 пункта е премината само от него, китаеца Ксю Хайфенг и Игор Басински (СССР). В крайна сметка се оказва, че с по 687.9 т. Киряков и американецът имат абсолютно равен общ сбор, но българинът грабва златото с по-точните си изстрели във финала.

* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Таню Киряков и цялата статистика на неговите титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори