• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Над 400 бъдещи шампиони на олимпийския фестивал на БОК В Албена

Над 400 бъдещи шампиони на олимпийския фестивал на БОК В Албена

17-ото издание на мултиспортния форум е с надпревари в 10 спорта, сред които брейк и бейзбол

Повече от 400 бъдещи шампиони от цялата страна се събраха под егидата на Българския олимпийски комитет на Фестивала „Олимпийски надежди“. Домакин на поредното 17-о издание на мултиспортния форум отново е черноморската перла – курортен комплекс Албена. Тези дни по многото първокласни и отлично поддържани арени и площадки си дават среща талантите в 10 спорта.

На тържественото откриване днес участниците бяха поздравени от Анатоли Илиев – организационен директор на Фестивала и от Мариела Цанева – директор Експлоатация към Албена АД. Илиев поздрави участниците от името на президента на БОК Стефка Костадинова, а Цанева пожела „успех на младите български звезди в спорта в това олимпийско лято“. Специален гост на тържественото откриване днес бе олимпийският шампион Иван Иванов. Старши треньорът на националните щангисти подготвя в момента на Спортпалас тримата ни участници във вдигането на тежести за Олимпиадата в Париж това лято, но два месеца преди Игрите отдели време за да поздрави участниците във Фестивала и да им пожелае успех. Сред официалните гости бяха още Денис Тахиров – менджър Спорт към Албена АД, Тодор Стефанов – от ОСК Левски и Десислава Календжиева – организационен координатор на Фестивала.

Церемонията по откриването завърши с атрактивните изпълнения на ръководения от Стоян Господинов фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и традиционното хоро, което увлече всички участници на голямата поляна пред спортната зала.

Още в първия ден на фестивала огромен интерес предизвикаха участниците в най-новия олимпийски спорт – брейк танците. Златото грабнаха Михаела Стокова при момичетата и Матей Петков при момчетата, които спечелиха в батълите с едни от най-добрите брейкъри в страната. Брейк танците ще излъчат първите в историята олимпийски шампиони на игрите в Париж след два месеца.

В плажната борба шампиони в леката категория са Владислав Христов от Левски и Ивена Близнакова от Локомотив Пловдив, а в тежката категория триумфираха Салих Каплан от ЦСКА и Илинка Стефанова от Рилски Спортист, които грабнаха и купите в „абсолютна категория“. В атлетическия крос златото в отделните възрастови групи бе за Боян Кирилов от Русе, Кристина Киролова от Левски Сф, Атила Расим от Шумен и Адерина Павлова от Шумен. Шампиони в бадминтона са двойките Алекс Томчев/Деян Марков от Академик Сф и Анастасия Милтанова/Ванеса Иванова от Дупница

Във футбола златото грабнаха представителите на ПГ „Заимов“ Сопот с треньор Крум Недков. Техни съперници до последно бяха играчите на Черноморец Балчик, а бронзовите медали заслужиха футболистите на Вихър Вълчи дол.

Фестивалът продължава утре с финалите в още 5 спорта. Домакините отново предложиха отлична организация и условия за надпревари в богатата спортна база на комплекса „Албена“, който през 2019 г. стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

Както винаги фестивалът на БОК е под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на форума е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори