• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Олимпийската щафета ще финишира пред Френския институт в петък

Олимпийската щафета ще финишира пред Френския институт в петък

За първи път факелната щафета в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт у нас на площад Славейков“ в столицата. Така предаването на символичния огън този петък, на 23 юни, ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.

Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се
организира от Българския олимпийски комитет, Френския институт в България, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Факелът ще потегли малко след 9.00 ч. от новооткрития Олимпийски център в Национална спортна академия „Васил Левски“, където рано сутринта в петък се събират представители на олимпийските клубове от страната и чужбина. Заедно със студенти от НСА и ученици, те ще бъдат част от факлоносците на символичния олимпийски огън, които ще изминат
8-километровия маршрут до центъра на София. Щафетата ще премине последователно по следното трасе през символични за града и българската история дестинации: старт от НСА „Васил Левски“ – Национален стадион „Васил Левски“ – Министерство на младежта и спорта – Софийски университет „Климент Охридски“ – Паметник на Апостола на свободата Васил Левски – Монумент на Вечния огън – Национален театър „Иван Вазов“ –
финал на площад Славейков.

Пристигането на групата на площада в центъра на града се очаква около 11.15 ч. Там младежите ще предадат факела на ръководителите на БОК в присъствието на посланика на Франция у нас Жоел Мейер. Пред входа на Френския институт в България официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията, ще последва и кратък  поздравителен адрес от спечелилата най-много олимпийски медали за България Мария
Гроздева. Двукратната олимпийска шампионка и легенда на спортната стрелба празнува своя рожден ден точно в Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.

Веднага след това на специални сетове на площада ще започнат демонстрациите по най-новия олимпийски спорт брейк и по завърналите се в олимпийската програма бейзбол и софтбол. Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските брейкъри, които от миналата седмица вече могат да се похвалят със световна титла при младите. Коментарът ще е на президента на Българската федерация Калин Калинов.

Тези надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Също в специално изградена зона на площада ще се състоят демонстрации по бейзбол в градска среда, известен под името „Бейзбол5“. Специалисти ще разясняват правилата и нагледно ще показват тънкостите на тази разновидност, а под ръководството на едни от най-добрите български състезатели и треньори всеки ще може да пробва умения в атрактивната дисциплина. За първи път спортът „Бейзбол5“ ще е демонстративен на
младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.

В програмата по посрещането на огъня в София е предвидена и викторина с няколко въпроса, свързани с олимпийските игри и с Париж’2024, като наградите за знаещите са олимпийски сувенири. Желаещите ще могат да се включат и в импровизиран „урок по френски за начинаещи“. Церемонията на столичния площад „Славейков“ ще завърши с обща снимка за спомен пред входа на Френския институт в България. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 127 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

* * *
МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви тази година с hashtag  #LETSMOVE, както и #olympicday. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Нека се
раздвижим ”, свързан с Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК
подробности за инициативата и начините да се присъедините и вие:
https://olympics.com/en/olympic-day/

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 г. в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Древните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година император Теодосий ги забранил.

През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове той организира Международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се състои в Атина, Гърция през 1896 г. и игрите да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори