• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Първа титла и трети медал за България от феста в Марибор

Първа титла и трети медал за България от феста в Марибор

Първа титла и трети медал за България на олимпийския младежки фестивал в Марибор, Словения. В последния ден на мултиспортния форум гимнастикът Йоан Иванов спечели злато във финала на успоредка.

Българинът събра 13.900 т., като изпревари на почетната стълбичка украинците Иван Рудий с 13.800 т. и Святослав Швед с 13.266 т. Веднага след награждаването Йоан бе поздравен по телефона от председателя на БОК Стефка Костадинова и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Преди четири дни Иванов, заедно с Давид Иванов и Любомир Станоев, бе в състава ни, разделил с Франция четвъртото място в отборната надпревара на спортната гимнастика.

По-рано днес в скока на височина Ирен Саръбоюкова грабна бронза със 180 см, шампионката Ела Обета от Германия и сребърната Валерия Смирнова от Естония преодоляха по 183 см. Българката скочи от първия опит 170 см, после от втория 174 и 177 см, след това пак от първия опит премина над 180 см и завърши с три неуспеха на 183 см. В тройния скок нашият представител Зинга Рафаел Барбоса Фирмино се класира десети с 14.00 м, златото бе за Йоанис Гарциос от Гърция с 15.73 м.

В джудото смесеният ни отбор стартира с победа 4:1 над Естония, но после отстъпи с 3:4 пред грузинците, които след това не ни изтеглиха към репежаш.

Златото на Йоан Иванов е трети медал за България на олимпийския фестивал в Словения след среброто на Радина Величкова в скока на дължина и бронзът днес на Ирен Саръбоюкова в скока на височина. Всички наши участници се завръщат в София утре, неделя, с полет през Виена, който се очаква на Терминал 2 на летище София около 18.00 ч.

Междувременно северномакедонската столица Скопие бе потвърдена като домакин на следващото издание на олимпийския младежки европейски фестивал през 2025 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори